Saturday, October 16, 2010

TAKOYAKI (JEMPUT-JEMPUT DAUN BAWANG JEPUN )









BAHAN-BAHAN:A ut adunan takoyaki
-100gm tep gandum
-340ml air berais
-1 biji telur
-1/4 camt bonito dashi(mama letak 1/2camt)
-1 camt kicap cair
-secubit garam
-1/2 camt granulate dashi
BAHAN-BAHAN:B
-150gm otopos(rebus terlebih dahulu)-mama guna udang yang di rebus sebab otopos tak dee.
-cebisan tep goring tempura(mama guna tep tempura brand GOGI +sedikit serbuk pati ayam bancuh dgn air bagi agak cair guna tangan renjis dlm kuali minyak banyak goreng –garing.
-pink shrimp goreng tanpa minyak n hancurkan (mama kata udang geragau pun boleh guna tak ada perbezaan pun dgn pink shrimp)
-daun bawang(mayang halus)
Dried bonito flakes(mama tak letak sebab lupa beli)
-sos mayonis
CARA-CARA:
-campur kesemua bahan2 A bancuh- sebati
-panaskan acuan tako maker masukan sedikit minyak
-masukan adunan takoyaki- hampir penuh
-kemudian masukan inti yang kita guna kalau guna otopos letak otopos kalau guna udang letak udang kemudian taburkan daun bawang dan serbuk pink shrimp tuangkan sedikit lagi adunan takoyaki. Kikis tepi dan terbalikan supaya jadi bulat.masak- kekuningan.
-angkat susun dlm pinggan taburkan cebisan tep tempura daun bawang paipkan sos mayanis di atas siap boleh makan.
Nota:saya tak suka sebab saya tak makan udang mama,papa n linna yang suka o prawit pun tak makan.

SUMBER : FP KAK RINNCHAN

No comments:

Post a Comment