Thursday, October 14, 2010

CREAM PUFF . . .






   BAHAN-BAHAN ( KULIT ) :
- 150gm tepung naik sendiri
- 60gm butter(1/4 ketul)
- 280ml air
- 4biji telur
- secubit garam

BAHAN-BAHAN INTI A (KASTARD EKONOMI):

- 30gm tepung gamdum(tepung jagung pun -  boleh)
- 1 biji kuning telur
- 30 gm butter
- 140ml air
- 3 camb gula



BAHAN – BAHAN INTI B (KASTARD BIASA):(favoutite family)
- 3 cwn air
- 9 camb tepung kastard(mama guna camca sukat yg 15ml. sukat rata tau..)
- 12camb gula(sukat rata juga)
secubit garam.


BAHAN-BAHAN C (KASTARD BERSUSU ) :

 -1  cwn tepung kastard
- 3 cwn air
- 1 cwn susu segar
- 1 cwn gula.


CARA-CARA :

- campur kesemua bahan kacau hingga pekat.

CARA – CARA BUAT KULIT :

                masak butter dgn air hingga didih


padam api dan masukan tepung


kacau dgn laju hingga adunan tidak melekat pada tepi     periuk dan sejukan
cuba pegang dinding periuk setelah rasa suam boleh     dipukul dgn pemukul elektrik


pukul hingga jadi seperti cream lembut seperti gambar 2


                       masukan dalam piping bag


       picit kan dulang yg telah disapu dgn mentega


bakar selama lebig kurang 20 mint agar perang seperti gambar 2..


 cucukkan setiap biji dgn pisau hujungnya tajam..setelah siap cucuk ( tanpa angkat puff itu tau) masukkan semula ke dalam oven dan bakar lagi 4 - 5 mint
NOTA : cara cucuk dan bakar sekejap lagi 2 untuk elak dari puff kecut semula


    setelah masak keluarkan dari oven dan potong..
jgn potong habis atau putus potong hampir setengah jer..

CARA – CARA BUAT INTI :



                 masak air dgn gula hingga gelegak


                    bancuh tepung kastard dgn air


setelah air gelegak masukan adunan bancuhan kastard   tadi....


                    kacau hingga pekat dan berkilat

No comments:

Post a Comment