- 150gm tepung naik sendiri
- 60gm butter(1/4 ketul)
- 280ml air
- 4biji telur
- secubit garam
- 60gm butter(1/4 ketul)
- 280ml air
- 4biji telur
- secubit garam
BAHAN-BAHAN INTI A (KASTARD EKONOMI):
- 30gm tepung gamdum(tepung jagung pun - boleh)
- 1 biji kuning telur
- 30 gm butter
- 140ml air
- 3 camb gula
- 1 biji kuning telur
- 30 gm butter
- 140ml air
- 3 camb gula
BAHAN – BAHAN INTI B (KASTARD BIASA):(favoutite family)
- 3 cwn air
- 9 camb tepung kastard(mama guna camca sukat yg 15ml. sukat rata tau..)
- 12camb gula(sukat rata juga)
secubit garam.
BAHAN-BAHAN C (KASTARD BERSUSU ) :
-1 cwn tepung kastard
- 3 cwn air
- 1 cwn susu segar
- 1 cwn gula.
CARA-CARA :
- campur kesemua bahan kacau hingga pekat.
- 3 cwn air
- 9 camb tepung kastard(mama guna camca sukat yg 15ml. sukat rata tau..)
- 12camb gula(sukat rata juga)
secubit garam.
BAHAN-BAHAN C (KASTARD BERSUSU ) :
-1 cwn tepung kastard
- 3 cwn air
- 1 cwn susu segar
- 1 cwn gula.
CARA-CARA :
- campur kesemua bahan kacau hingga pekat.
CARA – CARA BUAT KULIT :
masak butter dgn air hingga didih
padam api dan masukan tepung
kacau dgn laju hingga adunan tidak melekat pada tepi periuk dan sejukan
cuba pegang dinding periuk setelah rasa suam boleh dipukul dgn pemukul elektrik
cuba pegang dinding periuk setelah rasa suam boleh dipukul dgn pemukul elektrik
pukul hingga jadi seperti cream lembut seperti gambar 2
masukan dalam piping bag
picit kan dulang yg telah disapu dgn mentega
bakar selama lebig kurang 20 mint agar perang seperti gambar 2..
cucukkan setiap biji dgn pisau hujungnya tajam..setelah siap cucuk ( tanpa angkat puff itu tau) masukkan semula ke dalam oven dan bakar lagi 4 - 5 mint
NOTA : cara cucuk dan bakar sekejap lagi 2 untuk elak dari puff kecut semula
NOTA : cara cucuk dan bakar sekejap lagi 2 untuk elak dari puff kecut semula
setelah masak keluarkan dari oven dan potong..
jgn potong habis atau putus potong hampir setengah jer..
jgn potong habis atau putus potong hampir setengah jer..
CARA – CARA BUAT INTI :
masak air dgn gula hingga gelegak
bancuh tepung kastard dgn air
setelah air gelegak masukan adunan bancuhan kastard tadi....
kacau hingga pekat dan berkilat
No comments:
Post a Comment