BAHAN-BAHAN ( KULIT )
- 300 tepung pulut
- 150 gm keledek ( timbang setelah dikupas kulit )
- 240ml air+2 penutup pewarna yang kita pakai
- 4 camb gula
- 40 ml minyak
- Masak keledek hingga empuk hancurkan hingga betul2 halus ataupun di mesin
- Campurkan ke dalam tepung gaul rata
- Masukan air dan uli hingga lembut masukan minyak uli lagi
- Kemudian bentukan kepada bentuk yang di kehendaki seperti bentuk buah peria,bentuk bunga, buah nanas atau pun bentuk angku ,(angku ni bentuk seekor kura-kura kalau kawan –kawan yang beragama islam was-was dari segi bentuk kura-kura ini saya nasihatkan supaya buat je.. bentuk bentuk bunga dan buah-buahan.)
- Cara buat bentuk buah peria ambil sekeping plastic lembut
- Ambil sedikit doh bahagian kulit pepetkan masukan inti d tengah n tutup kemas
- Bentukan bagi bujur masukan kedalam plastic lembut tadi n gulung dan cuba tarik secara lembut bagi terbentuknya garis-garis diatas doh tadi.
-Buka plastic ambil keluar kuih tadi letak diatas sekeping daun pisang atau plastic yang telah di potong mengikut saiz kuih tadi
- Then kukus lebih kurang 8 minit bergantung pada saiz kuih jika kuih besar masa masak pun lebih lama.
NOTA :
- Untuk cantikkan kuih ini guna keledek isi putih
Keledek isi putih ini untuk elak daripada perubahan warna doh semasa kita campurkan warna.
- Masa masak juga tidak boleh terlalu lama, jika terlalu lama ia akan kehilangan bentuk.
- 250gm kacang hijau tanpa kulit
- 10 camb gula
- 1 camt garam
- 2 cwN air (lebih kurang je..)
CARA – CARA MEMASAK INTI :
- Rendam kacang 4 jam atau 1 malam
- Basuh dan toskan kacang masukkan dalam periuk selepas itu masukan air
- Masak seperti kita masak nasi
- Apabila ia menggelegak dan airnya hampir kering kecilkan api seperti kita tanak nasi
- Tutup tudung periuk tanak – masak
- Hendak tahu masak / tidak cuba picit biji kacang itu apabila ia dah lembut maka oklah tu
- Masukan gula dan garam kacau - pekat
- Dibiarkan sejuk terlebih dahulu sebelum di bentukan bulat
- 300 tepung pulut
- 150 gm keledek ( timbang setelah dikupas kulit )
- 240ml air+2 penutup pewarna yang kita pakai
- 4 camb gula
- 40 ml minyak
CARA- CARA BUAT KULIT :
- Masak keledek hingga empuk hancurkan hingga betul2 halus ataupun di mesin
- Campurkan ke dalam tepung gaul rata
- Masukan air dan uli hingga lembut masukan minyak uli lagi
- Kemudian bentukan kepada bentuk yang di kehendaki seperti bentuk buah peria,bentuk bunga, buah nanas atau pun bentuk angku ,(angku ni bentuk seekor kura-kura kalau kawan –kawan yang beragama islam was-was dari segi bentuk kura-kura ini saya nasihatkan supaya buat je.. bentuk bentuk bunga dan buah-buahan.)
- Cara buat bentuk buah peria ambil sekeping plastic lembut
- Ambil sedikit doh bahagian kulit pepetkan masukan inti d tengah n tutup kemas
- Bentukan bagi bujur masukan kedalam plastic lembut tadi n gulung dan cuba tarik secara lembut bagi terbentuknya garis-garis diatas doh tadi.
-Buka plastic ambil keluar kuih tadi letak diatas sekeping daun pisang atau plastic yang telah di potong mengikut saiz kuih tadi
- Then kukus lebih kurang 8 minit bergantung pada saiz kuih jika kuih besar masa masak pun lebih lama.
NOTA :
Keledek isi putih ini untuk elak daripada perubahan warna doh semasa kita campurkan warna.
- Masa masak juga tidak boleh terlalu lama, jika terlalu lama ia akan kehilangan bentuk.
BAHAN – BAHAN ( INTI) :
- 250gm kacang hijau tanpa kulit
- 10 camb gula
- 1 camt garam
- 2 cwN air (lebih kurang je..)
CARA – CARA MEMASAK INTI :
- Rendam kacang 4 jam atau 1 malam
- Basuh dan toskan kacang masukkan dalam periuk selepas itu masukan air
- Masak seperti kita masak nasi
- Apabila ia menggelegak dan airnya hampir kering kecilkan api seperti kita tanak nasi
- Tutup tudung periuk tanak – masak
- Hendak tahu masak / tidak cuba picit biji kacang itu apabila ia dah lembut maka oklah tu
- Masukan gula dan garam kacau - pekat
- Dibiarkan sejuk terlebih dahulu sebelum di bentukan bulat
No comments:
Post a Comment